De afgelopen jaren heeft de vereniging een enorme groei doorgemaakt. De vereniging bestaat nu uit bijna 100 leden. We zijn een actieve en levende vereniging met leden die recreatief roeien en mensen die actief deelnemen aan roeitoertochten in de regio of verder weg. Daarnaast hebben we een aantal ambitieuze wedstrijdroeiers.
Het elitaire karakter van toen, hebben we lang geleden van ons afgeworpen. Ook het zeilen behoort niet meer tot de activiteiten. Het plezier aan de roeisport, de gezellige sfeer en de voortdurende inzet van de leden voor de vereniging zijn gebleven.
In het jaar waarin Kamper roeivereniging 'De IJssel' haar 110 jarig bestaan viert, gaat op 1 januari 2019 onze nieuwe website on-line
Door het verstrekken van een lening van een groot aantal leden aan de roeivereniging, was het mogelijk 2 nieuwe boten aan te schaffen. De Ganzendiep, een Wiersma C3-C4. Deze kan geroeid worden als C3 met stuur of als ongestuurde C4.
Daarnaast is een gladde vier aangeschaft. Deze draagt de naam van de overleden Gerrit Douma. Hij is jarenlang voorzitter van De IJssel geweest en heeft mede gezorgd voor de doorstart in 1978 en verhuizing naar het Ganzendiep.
Op 02-07-2017 heeft de zuster van Gerrit de Douma de boot gedoopt.
Tijdens de Internationale Hanzedagen 2017 in Kampen met akls thema "Water verbindt", organiseerde onze roeivereniging de Hanzesteden Roeimarathon 2017. Een roeitocht van 68 km over de mooie rivier de IJssel, van Zutphen, via Deventer en Zwolle naar Kampen.
20 boten met roeiers van de verenigingen uit de Hanzesteden Zutphen, Deventer, Zwolle en Kampen hebben op 17-06-2017 de tocht van 68 km volbracht.
Lees meer op Kampen-Online of in speciale publikatie van onze SIT-BACK
Roeivereniging De IJssel en IJsclub VZOD organiseerden zaterdag 12 maart 2016 een roei evenement op de ijsbaan. Burgemeester Koelewijn vatte het evenement op een treffende wijze samen “Het is mooi dat sportclubs samenwerken om uitvoering te geven aan creatieve ideeën”. VZOD had ook dit jaar weer geen schaatsseizoen. De roeiers van De IJssel roeien graag op unieke plekken dus het idee om eens op de ijsbaan te roeien was snel geboren.
Er werden clubwedstrijden verroeid over 100 meter en belangstellenden mochten meeroeien. Het unieke evenement trok veel bekijks. Doorlopend stapten geïnteresseerden in om een paar rondjes mee te roeien. Ook burgemeester Koelewijn stapte in de boot en roeide een paar rondjes mee.
Lees meer en bekijk de video van Kampen Online.
Deelname van De IJssel aan de vlootschouw van Sail Kampen.
Roeiend langs het stadsfront van Kampen tussen de enorme zeilschepen.
100-jarig bestaan
Bouw van ons huidige clubhuis met kleedkamers en kantine. Dankzij een gulle gift van een toenmalig lid beschikt het clubhuis over een groot hoekraam dat prachtig uitzicht geeft op ons mooie roeiwater, een groot houten terras en een kunstgrasveld.
Onze nieuwe botenloods kon worden gebouwd.
Op 18 september 1999 en werd deze ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van De IJssel officieel geopend door toenmalig burgemeester H.C. Kleemans.
Uitbreiding terrein door verlegging Seveningseweg
Door de inzet van enkele leden en de gemeente Kampen vonden we gelukkig een nieuwe locatie. We kregen de beschikking over een stuk grond van de scouting aan de Seveningseweg, direct gelegen aan het Ganzendiep. Prachtig roeiwater zonder stroming, slechts bevaren door recreatievaart en in een schitterende landelijke omgeving. Het vormt ook een mooie uitvalsbasis naar ander mooi roeiwater in de omgeving.
De jaren 60 en 70 waren minder florissant voor de vereniging. De IJssel werd steeds minder geschikt als roeiwater door vervuiling, meer vrachtverkeer en toename van de stroming. De vereniging stond op het punt om opgeheven te worden.
Voor het eerst mochten vrouwen lid worden van de IJssel
Oprichting van De ‘Kamper Roei- en Zeilvereniging (KRZV) De IJssel’
We begonnen aan de IJssel, in de kom tegenover het oude NS station. Aanvankelijk was De IJssel een roei- en zeilvereniging. Inmiddels wordt er alleen nog maar geroeid. In de eerste decennia waren vooral vooraanstaande Kampenaren lid zoals fabrikanten, koffiebranders, artsen, apothekers en advocaten.
Op de achtergrond zie je hiernaast het oude drijvende botenhuis van De IJssel. Dat heeft in de Bovenhaven gelegen en later bij de inham net voor de IJsselbrug tegenover het station.
"Ik heb jaren vanuit dat gebouw op de IJssel geroeid. Er was niets. Geen stroom. Geen water. Niets. En het tochtte als een sluis. Kieren tussen de planken op de grond, zelfs in de kleedkamer. Goed voor de boten was het wel. Wat een luxe tegenwoordig".